Мис Август 2002, магнетична като нощта, обича да бъде лидер и дарява с ледено мълчание всички мъже

Алекс е на деветнайсет. В мига, когато я зърнах, изстрелях специалната си празнична реплика за запознанство – "какво обичаш да правиш в свободното си верме". "Две неща", отвърна с хитър блясък в тъмнокафявите си очи тя. "Понякога обичам да се отпусна в леглото и да стоя на тишина, за да мога да се отърся от всички проблеми, които съм имала през деня. А понякога – да се събера с весела и шумна компания и да вземем някоя дискотека на абордаж".
Малко по-късно стана ясно, че във въпросните компании – пък и изобщо – Алекс обича да бъде лидер. "Когато някой се опитва да ме засенчи, направо се вбесявам – такъв ми е характерът, просто обичам да бъда харесвана."
Не обича също и хора, които нямат собствено мнение, както и онези прокълнати души, които проявяват склонност да подражават, а не да търсят собствен облик във всичко – от обличането до начина на говорене.
Разбрах също, че филмът, който най-много я е впечатлил напоследък, е Списъкът на Шиндлер ("един много стар филм", каза тя и ми образува, както известно тъга, така и половин час мъчителен размисъл колко бързо лети времето – та Шиндлер е едва от 1993).
Алекс обича много и родния си Пловдив, където все още живее – смята го за най-красивия и спокоен град, който в никакъв случай не може да замени за София, защото не й допада "напрегнатият живот" (макар че би дошла при нас, ако работата й на модел го изисква). Пловдив пък на свой ред отвръща на чувствата й, като сравнително често публикува нейни снимки в своите вестници.
Мъжете са с нулеви шансове пред Алекс, ако не успеят да я впечатлят още от самото запознанство – а ако не са нежни и джентълмени, на което тя много държи, аз лично ги съветвам да си ходят обратно на село. "Но досега като че ли попадам на неподходящи мъже", погали ухото ми хладният, сребрист сякаш, смях на девойката. "Или са много ревниви, или нещо друго им куца". Единственият "подходящ" явно е дългата й връзка, която в момента е нещо като замразена за известно време.
Идеалният според Алекс мъж пък не е нужно да прилича чак едно към едно на любимия й Киану Рийвс – достатъчно е да не ограничава свободата й и да подкрепя изцяло всичките й начинания.
Каза още, че не познава чувството скука – най-малкото защото като модел има доста ангажименти. Чувството скука се разсея и при мен – в болезнено кратките, ала сладостни часове, които прекарах в компанията на това изключително красиво момиче.