ТЕКСТ Елена Пенева

В широкия океан на криминалната литература никак не е лесно писател, прославил се в друг жанр, да създаде основен персонаж детектив, който да е подобаваща компания на култови типове като Филип Марлоу, Еркюл Поаро или Шерлок Холмс. Робърт Галбрейт (псевдоним на Дж.К.Роулинг) обаче успя да ни заинтригува със своя Корморан Страйк – герой едновременно безкрайно типичен за жанра, но и поставен в сюжет, който е много повече от просто разплитане на престъпление. Писателката, която доказа майсторството си с най-продаваната литературна поредица на всички времена („Хари Потър“), както и с последвалата брилянтна критика на провинциалните нрави „Вакантен пост“, определено дава заявка за голямо бъдеще в крими жанра. И понеже тепърва ще опознаваме симпатичния, нескопосан и любопитен основен персонаж в „Зовът на кукувицата”, решихме покрай него да си припомним най-любимите ни детективи в литературата…

Безпогрешният
Име:  Шерлок Холмс

Книги, в които участва: над 50 разказа и 4 романа на сър Артър Конан Дойл, включително „Скандал в Бохемия“, „Баскервилското куче“, „Етюд в червено“.
История: Кариерата на Холмс стартира през 80-те години на XIX век, но няма много сведения за живота му преди това. Все пак той бързо си създава име в Скотланд Ярд, а скоро след това и в цяла Англия. Той е съветващ  детектив, използващ съдебна наука и създаващ психологически профили на престъпниците. Методите му изпреварват неговото време и превръщат кариерата на частен детектив в привлекателна и интригуваща професия.
Външен вид: Над 1.80, с тъмна коса, бледа кожа, пронизващ, проницателен поглед, ръце постоянно покрити с петна от мастило и дълги тънки пръсти. Силен физически. Винаги с лула.
Личен живот: Най-съществената връзка на Холмс с жена е тази с Ирен Адлер. Тя се появява единствено в „Скандал в Бохемия“, но все пак е най-изтъкнатата женска героиня от всички творби с негово участие. В началото на „Скандал в Бохемия“ е описана силната привързаност на Холмд към Адлер, а по-късно тя е описвана нато единствената жена на живота му. По отношение на другите жени в романите самият Артър Конан Дойл казва: „Холмс е човечен колкото сметачна машина и също толкова предразположен към влюбване“.
Антураж:  Елементарно – Уотсън. Също така, въпреки че фразата е станала емблематична за персонажа, реплика „Елементарно, драги ми Уотсън“ няма в нито една от книгите с участие на Шерлок Холмс. Освен че помага с практическата част при разрешаване на случаите, Уотсън е и личен хроникьор на детектива – повечето от разказите са написани от неговата гледна точка.

Джентълменът
Име: Лорд Питър Уимзи

Книги, в които участва: 15 романа и сборници с кратки разкази на Дороти Сейърс.
История: Лорд Питър Уимзи е с благородно потекло, водещо началото си от рицаря от XII век Джералд дю Уимзи, който придружава крал Ричард Лъвското сърце на Третия кръстоносен поход и участва в обсадата на Акра. Лорд Питър е второто от три деца на Мортимър Уимзи, петнадесетия херцог на Денвър. По времето на Първата световна война Питър Уимзи служи на Западния фронт от 1914 до 1918 г., стигайки до поста на майор в стрелковата бригада. Той е назначен и като офицер по разузнаването.
Външен вид: Мъж със средна височина, русолява коса, заострен нос и леко глуповато изражение. Типични атрибути: специално изработеният за него бастун и очилата му.
Личен живот: Лорд Питър Уимзи е джентълменът на криминалния жанр, но в повечето книги, в които участва, поведението му е силно повлияно от вуйчо му Пол Делагарди, който го взема под крилото си и го обучава как да поддържа множество любовни връзки. Той се държи с уважение към своите любовници, но и отбягва дълбоките емоционални обвързвания. Въпреки това Уимзи се влюбва и сгодява с девойка на име Барбара, но разтрогва годежа заради службата си в Първата световна война. Години по-късно той отново е пленен от  жена – Хариет Вейн, която по времето, когато се запознават, е обвиняема по убийството на вече бившия ѝ любовник. След известни перипетии, те се женят и според последния кратък разказ с участието на Уимзи, Питър и Хариет живеят спокоен семеен живот с тримата си сина.
Антураж: Чарлз Паркър е добър приятел на Лорд Уимзи, а по-късно и се жени за сестра му Мери Уимзи. Паркър е детектив от Скотланд Ярд и често помага на Лорд Питър в разрешаването на различни престъпления.

 

Старомодният
Име: Еркюл Поаро

 

Книги, в които участва: 33 романа и над 50 кратки разказа на Агата Кристи, сред които „Убийство в Ориент Експрес“, „Смърт край Нил“, „Мистерия с диамант“ и др.
История: Поаро е бивш полицай от Брюксел. По време на Първата световна война напуска Белгия и отива в Англия като бежанец, където първоначално работи с британските тайни служби, а след края на войната става частен детектив. Във времето между двете световни войни той обикаля из Европа, Африка, Азия и Южна Америка, разследвайки престъпления и разкривайки убийства. След Втората световна война Поаро е все по-малко деен, като с времето и физическите му характеристики се изменят драстично. В края на „Завесата“ Поаро умира от усложнения при сърдечно заболяване.
Външен вид: Нисък мъж, с наподобяваща яйце глава, с черна коса, зелени очи и запазената му марка – сиви засукани нагоре мустаци. Често се споменават лачените му обувки и изисканите дрехи, които с течение на романите стават все по-старомодни. Винаги носи със себе си джобен часовник.
Личен живот:  Поаро се влюбва във Вера Росакоф, която е руска графиня, но и крадла на бижута. Той ѝ позволява да се измъкне от правосъдието.
Антураж: Капитан Хейстинг е най-близкият приятел на Поаро, както и негов сътрудник. Хейстинг има военно минало, а с Поаро се срещат в Белгия няколко години преди действието в първия роман с тяхно участие – „Аферата в Стайлс“. Макар и да не е брилянтен детектив, капитанът помага на Поаро с кураж и физическа сила.

 

Непроницаемият
Име: Филип Марлоу

 

Книги, в които участва: Над дузина книги на Реймънд Чандлър, включително „Големият сън”, „Дългото сбогуване”, „Плейбек” и др.
История: Роден в Калифорния и прекарал няколко години като следовател в застрахователна компания и окръжната прокуратура на Лос Анджелис, откъдето е уволнен за неподчинение.
Личен живот: Пристрастен е към шаха, доброто бренди и силното кафе. Пуши Camels през деня и пура вечер вкъщи. Дълбоко в себе си е съзерцателен, философски настроен и високоинтелигентен. Готов е да работи денонощно по разкриването на истината, дори на цената на 25 долара на ден. Не му минават триковете на обичайните за жанра фатални жени. Въпреки това оценява женския сексапил и с радост описва извивките на женските персонажи, които среща в разследванията. Така и не се стига до какъвто и да било истински романс с която и да било от тях обаче…
Външен вид: Висок е 180 см, тежи 86 килограма и когато Кармен Стърнуд в „Големия сън“ отбелязва: „Не сте особено висок, нали“, той отговаря: „Хм…. опитвам се да бъда!“.
Трик в разследванията: Използва алкохола, за да развързва езиците на хората, които иска да разпитва.
Антураж: Няма. Марлоу работи сам.

Мачото
Име:  Сам Спейд 

Книги, в които участва: Романът„Малтийският сокол“ на Дашиел Хамет, както и три по-малко известни кратки разказа.
История: Сам Спейд, както и повечето герои на Дашиел Хамет е човек без минало, който просто върши работата си с упоритост, находчивост и… съмнителни морални подбуди.
Външен вид: Рус сатана, типичен мъжкар с добро телосложение и отличителни лицеви черти – продълговата брадичка, издадена напред като буквата „V”.
Личен живот: Спейд чука Ива – жената на партньора му Майлс. Също така поддържа връзка с Бриджит, въпреки че най-вероятно от самото начало знае, че тя е убила Майлс. Ефи Перин, секретарката на Сам Спейд, е единствената жена, която го приема такъв, какъвто е.
Антураж: Майлс Арчър е партньорът на Спейд, с когото започват работа по случая на Бриджит О‘Шонеси и по време на който намира смъртта си. Въпреки че докато е жив, Спейд не държи особено на него, той накрая предава Бриджит на полицията, защото „когато партньорът на човек е убит, той трябва да направи нещо по върпоса“.

 

Гларусът
Име:  Травис Макгий 

Книги, в които участва: 21 романа на Джон Д. Макдоналд, включително „Зеленият убиец“, „Смъртоносната сянка на златото“, „С очите на смъртта“ и др.
История: В няколко книги е загатнато, че Макгий е американски ветеран от Корейската война. В „Зеленият убиец“ пък се намеква, че е служил по време на войната във Виетнам.  Освен военното си минало той е бил изявен футболист в колежа, но поради нараняване в коляното не е станал професионален играч. Любопитно е, че в романите той не е нито полицай, нито частен детектив, а се изявява като хищен консултант, който възстановява чуждите притежания срещу заплащане.  Работи само когато му трябват пари, а клиентите му са хора, изгубили ценни притежания, които няма как да си върнат по законен път.
Външен вид: Макгий е висок 1.95 м и е доста по-силен, отколкото изглежда. Има дебели китки и дълги ръце. С морски загар, жълтеникаво-червена коса и сиви очи. Тренира китайски бойни изкуства.
Личен живот: Макгий живее в ръчно направена яхта с име The Busted Flush – кръстена на ръката в покера, с която я е спечелил. Притежава електриково син ролс-ройс, пренаправен в товарно кабрио, който нарича Мис Агнес. Неговата любима Гретел бива убита и той никога не се жени, но пък рядко остава без женска компания.
Антураж: Меър е най-добрият приятел на Макгий, както и негов помощник в много начинания. Той е международно известен икономист, който живее в моторница с кабина до лодката на Макгий. В много от случаите, когато Меър е помагал на детектива, той почти бива убит.

Грижовният
Име: Спенсър

Книги, в които участва: над 30 романа на Робърт Б. Паркър, включително „Обетована земя“, „Вечните сенки“, „Вдовица по сметка“ и др.
История: Спенсър е бивш боксьор и често обича да напомня, че се е изправял срещу бившия шампион в тежка категория Джърси Джо Уолкът. Той е служил като пехотинец по време на Корейската война. Също така е работил като полицай от щатската полиция на Масачузетс. Изключително важна за Спенсър е социалната функция на детектива – много често случаят е разрешен в средата на книгата, след което той помага на жервтвата да се възстанови психически и да си стъпи на краката.
Външен вид: В добра физическа форма, с белези по лицето, останали от времето, когато се е боксирал.
Личен живот: Спенсър е един от малкото главни персонажи в криминалната проза, който е в сериозна връзка с една жена – Сюзън Силвърман – специалист психоаналитик, който често му помага в разследванията.
Антураж: Хоук е близък приятел на Спенсър и важен герой в романите. Той е афро-американец, който се мери по сила със Спенсър. Хоук е служил във Френския чуждестранен легион. Спенсър и Хоук се срещат в боксьорски мач като опоненти и всеки от тях вярва, че е бил победителят от него.

 

Ексцетричният
Име: Жан-Батист Адамсберг

Книги, в които участва: 10 романа на Фред Варгас, включително „Във вечната гора”, „Едно незнайно място” и „Неудържимата армия”.
Външен вид: Дребно, мършаво и яко телосложение, в което няма нищо впечатляващо. От външния му вид лъха небрежност, вратовръзката му е нескопосано завързана върху развлечена риза, натикана в развлечен панталон. Според самия него мозъкът му може да се сравни със съдържанието на рибарска мрежа – разнородна и неподатлива на идентификация неразчленима смес от сребристи риби, кафяви водорасли и сиви ракообразни.
История: Адамсберг не само има странни методи за водене на разследване (игнориране на очевидни заподозрени и улики и арести на хора с желязно алиби). На него му се случват и най-странни неща – той попада в родното място на балканските вампири, сблъсква се с легендарна армия от живи мъртъвци, научава любопитни неща за рогата на елените и помага при едно трудно котешко раждане. От книгите на Варгас не разбираме особено много за миналого на героя – той обича безцелно да се шляе по улиците и да брои чайките над Сена, в работата си не се ръководи от никакви принципи, неспособен е да разсъждава логично. Въпреки това интуицията му винаги го води към истината.
Личен живот: Адамсберг обича жените и често прескача в леглата им. Голямата му любов обаче, с която има страстна, макар и непостоянна връзка, е очарователната Камий Форестие, музикантка и водопроводчик. Камий дори му ражда дете, а впоследствие комисарят открива, че има още един, пораснал син, с когото се запознава при необичайни обстоятелства.
Антураж: Екипът му е съставен от екстравагантни индивиди: заместникът му Адриен Данглар е неприлично интелигентен ерудит с енциклопедични познания, баща на 5 деца и любител на бялото вино; лейтенант Виолет Ретанкур е многофункционална богиня с корпулентна физика, способна на всякакви подвизи; младата Фроаси изпитва хроничен глад и крие храна навсякъде; лейтенант Веранк говори в александрини…

Семейният
Име: Патрик Хедстрьом

Книги, в които участва: „Ледената принцеса“, „Прокоба“, „Проповедникът“, „Каменоделецът“ и др. на Камила Лекберг.
История: Родом от Танумсхере, той остава да работи в местния полицейски участък още след завършване на университета. Притежава уникална интуиция за разплитане на сложни криминални случаи.
Външен вид: Полицай в 30-те си години, среден на ръст, с правилни черти, красив. С течение на поредицата бавно излиза от форма, но не губи обаянието си.
Личен живот: В първата книга от поредицата на Камила Лекберг за Фелбака („Ледената принцеса”) Патрик се среща отново с ученическото си увлечение – Ерика Фалк – писателка на криминални бестселъри и не особено популярни биографични книги. Мистериозно разследване ги сближава и до края на поредицата двамата са двойка. По-късно се ражда и първото им дете, в „Прокобата“ се женят, а в следващите книги им се раждат и близнаци. Като тандем двамата разплитат сложни престъпления и едновременно с това се справят с битовите трудности.
Антураж: Най-често – Ерика Фалк, както и чудатите колеги на Патрик в полицейския участък.

Неудачникът
Име – Корморан Страйк

Книги, в които участва – „Зовът на кукувицата” на Робърт Галбрейт
История: Син на рок звезда и легендарно „групи” от 70-те години. Баща му го признава, след което никога не се виждат отново. Майка му му осигурява стресово детство – влачи него и сестра му в поредица от концерти, градове, партньори и временни пансиони. След като навършва пълнолетие, става военен полицай и се включва в мисии в различни точки на света – Африка, Ирак и Афганистан. Губи крака си под коляното в Афганистан.
Външен вид: Едър мъжага, с ръст, окосмяване, фигура и навици на мечок. Бушон и драскотини по лицето, високо и изпъкнало чело, широк нос, дебели вежди и гъста къдрава коса – еластична като килим, спечелила му прякора Срамнокосместия. На трийсет и пет, но изглеждащ по-възрастен.
Личен живот: След завръщането си в Англия живее със страшно красивата, но своенравна Шарлот. В началото на книгата обаче се разделят и той се мести в кантората си – безпаричен, без ангажименти, с проблем с алкохола, постоянна болка от протезата и отрязания крак, нескопосан и отчаян.
Антураж: Секретарката му Робин, изпратена от агенция за временна заетост. Постепенно се превръща в негова дясна ръка. Изключително оправна, интелигентна, съобразителна и тиха. Току-що сгодена за сух и обикновен счетоводител. Не се забелязват никакви елементи на флирт или сексуално привличане между Страйк и Робин, но интелектуалното привличане определено дава заявки за бъдеще.