В модата и лайфстайла нещата периодично се повтарят като един от най-забележимите цикли е 50-годишният – ето защо съвсем нормалено е да приемем, че следващото десетилетие ще премине под знака на 60-те и 70-те години на миналия век.

Нежният пол
Идеалът при нежния пол  е зряла дама  на средна (дори и малко над средна) възраст. Мъжете, които не са гледали класиката „Абсолвентът” с Дъстин Хофман  е крайно време да го сторят. Показателен е и друг шедьовър на съвременното кино – „Четецът”.  Образи-икони на тази тенденция са Мерил Стрийп, Никол Кидман, Сара Джесика Паркър, Ким Катрал и др.
Прегорелият тен от солариум също е „аут” – на мода ще е бяла, здрава и добре поддържана кожа (може със съвсем лек загар). Ярко червеното червило ала Мерлин Монро с завръща с ям успех. За радост на мъжете минижупът неминуемо ще бъде отново актуален. На сцената идват отново класическите тесни джинси по крака с висока талия (смъкнати ниско дънки с подаващи се прашки това лято ще носят само кухите лейки и момичетата, които не са чели тази статия). Разкъсаните и оръфани дънки постепенно са аут, на мода отново идват джинсите с кръпки.

Социалните мрежи

Facebook и Twitter ще запазят своята актуалност и през 2010,    но тенденцията е да стават „по-малко социални”. Първоначалният възторг „я виж колко много приятели имам!” ще отмине и хората ще започнат да филтрират и селектират тези, на които дават достъп до себе си – ще се оформят все по-разнообразни и все по-тесни групи по различни интереси.
Хей, младежите, помните ли едно време имаше едни същества с две ръце, два крака, с глава, от плът и кръв, наричаха се хора? Днес 80% от приятелите на младите хора са аватари от интернет. И като казах „аватари” се сетих:

3-D киното
Триизмерното кино започва своя бавен на сигурен възход – първата лястовица е настоящият хит на Джеймс Камерън „Аватар”. И наистина защо да ходиш на „голямо кино” и да трошиш сума ти пари за билети, ако не можеш да изпиташ тръпката от това героите непрекъснато да се опитват да ти бръкнат с пръст в очите? Всичко останало можеш да си го теглиш и да го гледаш на компа вкъщи, нали…

Интернет телевизията
Тепърва предстои разрастването й в България – става въпрос за така наречената "On Demand" или "Catch Up" телевизия (т.е телевизия „по желание” и „наваксване на пропуснатото” ). При нея можеш да си правиш сам програмата за вечерта от предлагано меню, включващо всичко – от новини до забавни предавания и филми. Големите фирми от 2-3 години пригаждат новите си модели телевизори си към стрийминг телевизията – Sony пусна на пазара джаджата Bravia Internet Video Link, Pioneer, Samsung и Sharp също имат разработки в тази посока.

Четенето
Гробокопачите на книгите, вестниците и списанията могат спокойно да отидат в ъгъла и да се червят от срам. Вярно е, че като цяло броят на печатните издания по света намалява, но прогнозите, че те ще умрат в ерата на интернет се оказаха силно преувеличени. Данните сочат, че четеното си остава сред любимите занимания на човека. Тенденцията при периодичните издания през новата година ще е изместване на фокуса от новинарската част (новостите всеки вижда в реално време по тв, интернет или на смартфона си) към задълбочаване на анализите и прогнозите за събитията.

Музиката
Ретро вълната тук се изразява в неочакваното завръщане на грамофонната плоча като предпичетан звуков носител при маниаците на качествена музика. Дигиталната революция докара качествен, но студен и безчувствен звук – затова нормално е бягството обратно към топлината на аналоговото звучене. Световните вериги както и по-големите музикални магазини у нас реагираха със свеж набор от винилови плочи по рафтовете си.
Колкото и да е странно, сред изпълнителите  Майкъл Джаксън отново ще е на върха през 2010 г. Смъртта като търговски трик получи в негово лице още едно потвърждение (да си припомним Джеймс Дийн, Елвис Пресли, Кърт Кобейн и още куп други величия, които печелят след кончината си повече, отколкото приживе). Както казва един американски комик, „жалко, че човек може да умре само веднъж през живота си”.
И накрая, задължително е да споменем светлия лъч в живота на българските меломаните –

AC/DC
идват у нас. Каквото и да се каже, каквото и да се изпише, в едно съм сигурен – животът в България няма да е същият след този концерт!

Христо Кьосев