Нуждаеш се от кола, с която да се състезаваш на писта и същевременно да караш до работното си място или на излет извън града? Кейтърам 7 е отговорът.

Този автомобил е създаден през 1957 г. от шефа на Лотус Колин Чапман под името Series 3 Lotus. Когато през 1972 г. обявяват спирането му от производство, компанията Caterham Cars откупва лиценза и продължава производството до ден днешен без промяна в основния дизайн.
Новият собственик Греъм Нирн запазва девиза на Чапман „Прибавяй лекота”.
B автомобилите Кейтърам 7 комфортът е жертван в полза на ниското тегло – липсват таван, радио, електроника, ABS, мека тапицерия и прочие глезотии за из път. Багажникът е минимален, шасито е изработено от алуминиев лист и тръбна стомана. Предният капак и калниците са от от фибро-карбонови съединения. Резултатът? – тегло под 500 кг.!

А сега към това добавете двигатели от 120 до 263 к.с. и разбирате за какво става въпрос. Един от по-мощните модели на фирмата R500 набира от нула до сто за 2.88 секунди! Този автомобил държи до 2006 г. рекорда за най-бърза масово произвеждана кола с ускорение от 0-100 мили (160 км) за 10,73 секунди. На второ място е Ферари Енцо…

През 60-те и 70-те години на миналия век Кейтърам има забрана за пистови изяви в САЩ и Великобритания, с официална класификация „твърде бърз за състезания”. Естествено, английският собственик веднага поръчва т-шъртки с този надпис.
През 2002 г. Кейтърам печели надпре-варата в своя клас на пистата Нюрбургринг в Германия, оставяйки зад себе си състезателни модели на Porsche и BMW. Следва нова забрана за състезания…
Като към всичко това добавим и базова цена, започваща от 13 000 британски паунда, разбираме защо този автомобил е така популярен. А за Англия съществува вариант да се свалят близо 3000 паунда, ако си поръчаш новия Кейтърам в комплект „Направи си сам” – фирмата ти го доставя в сандъци, от които за 80-90 часа сам човек може да сглоби автомобила си

2 B 1

На изложението London International Boat Show 2010 британският производител на яхти Sunseeker демонстрира новия си модел Predator 108 Special Edition с автомобил Кейтърам 7 в отсека за помощна лодка на кърмата. „Това е идеалът за всеки милионер и плейбой – съобщиха от фирмата – акостираш с яхтата в Монако, Ница или Кан и слизаш да се поразходиш на сушата в стилен английски автомобил Кейтърам 7”.