Контактите са хубаво нещо,стига да знаеш къде и как да ги създадеш. Ето няколко идеи за подходящи странични занимания, които могат да ти свършат работа, ако искаш да си на една педя разстояние от баровците. Освен всичко друго и ще си прекараш приятно, обещаваме!

 ГОЛФ

Новата страст на българските тузари се нарича голф, а България обещава да се превърне в топдестинация от класата на Испания в това отношение. В София най-добре се играе на “Св. София”, класно игрище с 18 дупки, където удари със стика направи дори самият Морган Фрийман през ноември м. г. Хубавото при голфа е, че можеш да играеш с още трима партньори, така че неусетно попадаш в компанията на хора, контактите с които могат да се окажат повече от полезни.
По Черноморието ни и в планините вече се строят няколко елитни голф – комплекси, където освен да упражняваш тузарското си хоби, ще можеш и да си купиш китна виличка с определено добри съседи. Според прогнозите в България до 15 години ще има около 40 голф – игрища.

Къде:
“Света София” в Равно поле, “Blacksearama Golf & Villas” и “Thracian Cliffs Golf and Spa Resort” до Каварна ще отворят в най-скоро време. Голф – игрища има и в Ихтиман, а така също и в Разград и Сливен.

Колко:
Таксата за игра в “Света София” на 9 дупки е 20 лв., а на 18 дупки – 35 лв. (на човек, като максимум четирима можете да играете едновременно).
Едночасов урок с учител и в комбинация с компютърен анализ излиза 70 лв., а за половин час плащаш наполовина. Необходима ти е и чанта с 14-те вида клъба или стика – тя струва средно около 500 лв., макар че има и марки, при които само единият клъб струва толкова. Другата опция е всеки път да си наемаш чанта срещу 18 лв. на час. За още около 500-600 лв. можеш да се облечеш, задели и между 150 и 270 лв. за специалните обувки с шпайкове.
Водещите марки, чиито артикули и облекло могат да се купят и у нас, са Collaway, Taylor-Made, Teitleist. Годишен абонамент с неограничен достъп до голф-клуб излиза между 1800 и 2200 лева.

Голф – виц:
Играч на голф се прибира закъснял у дома, където още на вратата го чака разярената му съпруга.
“Къде беше, по дяволите?”.
“Нека ти обясня. Играхме голф, но на връщане се спряхме в един стриптийз бар. Там видях една страхотна танцьорка, отидохме на хотел и се отдадохме на бурни страсти”.
Невъзмутимата съпруга погледнала мъжа си с презрителен поглед и убедено констатирала:
“Не ме лъжи! Играл си още 18 дупки, нали?”

Кой:
Изкушени от голфа са рекламният бос Красимир Гергов, шефът на фондовата борса Виктор Папазов, футболната легенда Христо Стоичков, петролният бос Валентин Златев, баскетболната легенда Атанас Голомеев.

КОЛЕКЦИОНИРАНЕ

Колекционерите на изкуство със сигурност са едни от най-големите баровци в света, така че е разбираемо да искаме да бъдем по-близо до тях и току – виж сме прихванали малко от завидния им талант да преценяват в коя творба си струва да вложат парите си. Засега това хоби в България не е набрало скоростта, която има например в Русия, където на откриването на галерия можеш да срещнеш почти само милионери. Меценатството не е силна черта на сънародника ни, както е известно. Търговете на картини у нас като цяло са рядкост, коментират запознати. Според тях проблемите пред нашето изкуство са в рестриктивното законодателство, вследствие на което български творби трудно се изнасят зад граница. Неучастието на наши галерии на големи световни панаири, където се събират влиятелни колекционери, прави положението ще по-сложно.

Кои български художници се харчат най-скъпо днес:
Сред най-добре котиращите се имена са Владимир Димитров – Майстора, Иван Милев, Цанко Лавренов, Васил Стоилов, Жул Паскин, Никола Танев, Атанас Михов, Илия Петров, Дечко Узунов, Павел Морозов, Иван Мърквичка.

Колекционери:
Боян Радев (който често ползва и реставратор за платната, които купува), Игор Марковски, Иван Костов, Силва Зурлева, самият Светлин Русев, проф. Атанас Божков, Йордан Соколов, художникът – оформител на НДК Иван Радев е известен с впечатляващата си колекция от произведения.

Колко:
Сложен въпрос. Нормално картина от наш автор може да се намери между 500 и 20 000 лева. Но има и произведения, чиито цени циркулират около 60 000 – 70 000 лв. Шестцифрените суми като цяло са изключение.

Къде:
Галериите “Сезони”, “Кръг +”, “Аспект” в Пловдив, “Българи”, “Аполон и Меркурий” (само последната е организирала над 60 търга в София и провинцията и се счита за изключение, тъй като към галерията има също така и аукционна къща). Търгове с произведения на изкуството се провеждат и в наемани зали от частни организатори в елитни столични хотели и във Военния клуб.

Реплики:
“Сред най-търсените произведения са тези на художника Стоян Цанев”, често казват галеристи. Името на Цанев е сред обявените приживе за “безсмъртни български художници”, редом до тези на СветлинРусев, Николай Майсторов, Милко Божков, Станислав Памукчиев. “Добре се котират и платната на починалите Димитър Казаков – Нерон и Генко Генков”, добавят специалисти.

САМОЛЕТИ И ЯХТИ

Частните самолети и яхти са последното увлечение на родния хайлайф. Проблемът при подобна покупка не е цената й, защото понякога тя се равнява на тази на последна марка автомобил, а поддръжката й. Ако се двоумиш дали да направиш подобна покупка, за начало не отказвай покани за партита на яхти – там неизбежно ще срещнеш подходяща за теб социална среда.

Яхти:
Строителните предприемачи братя Диневи купиха преди време яхтата на Мая Илиева “Маями” и я прекръстиха на “Патриот”. Тя е модел “Фаунтън 38” – такава притежава и американският президент Джордж Буш. В момента те я продават и си търсят друго морско возило. Шефът на “Лукойл” Валентин Златев подари луксозна яхта “Feretti” на съпругата си Люба за 1,5 млн. евро по случай сватбата им, а победителката от “Танцувай с мен 2” спечели яхта "Chaparral SSI 215”, дълга 7 метра.
Запален капитан на яхта е и бизнесменът Христо Сираков. Българин, чието име се пази строго секретно, е собственикът на една от най-скъпо продаваните марки в Европа “Азимут Леонардо”, чиято цена тръгва от 5 млн. евро. На яхтени изложения са били забелязвани Ахмед Доган и Йордан Цонев.

Самолети:
Директорът на “Албена” Красимир Станев, шоколадовият производител Станчо Колев, съсобственикът на “Техномаркет” Николай Китов, шефът на “Нове Холдинг” Васил Божков, футболистът Благой Георгиев. В България има регистрирани общо 55 летателни апарата с тегло до 5,7 тона. Едва 30% от тях са купени на старо.

Къде:
Удобно е да акостираш яхтата си на откритото миналата година пристанище “Марина Диневи” във Влас. В скоро време ще има такива пристанища и в Созопол, Златни пясъци и Балчик.

Колко:
Марки яхти като “Фаунтън 38” струват около 3 млн. евро базовия модел. Сред най-търсените са също така “Атлантис”, “Азимут”, “Бавария”, “Регал”. Техни модели могат да се купят и за 200 000 – 300 000 евро, което е предпочитаната от нашенеца цена за подобен разход. Сред най-продаваните модели през последните години Cranchi Zaffirosi” за 250 000 евро.
Нов турбовитлов самолет “Чесна” с 2 до 3 места може да се намери и за 350 000 щ.д. Над 1 милион долара излизат въздушните возила с 4 до 11 места. Поддръжката на подобна придобивка излиза по-евтино, ако сам имаш тапия да я управляваш, защото в противен лучайтрябва да си назначиш екипаж, за да си регистрираш самолета или яхтата. За сравнение, звезди като Дейвид Бекъм си падат по самолети “Gulfstream”, които струват около $18 милиона без екстрите.

Реплики:
“Свилен е най-лудият инструктор на малки самолети”, обичат да казват хора, изкарали курсовете при Свилен Иванов, най-добрият и търсен инструктор сред елита днес, който работи в авиационен учебен център “Еър Спорт”. Курсовете за пилоти се плащат на час. Като цяло, книжката за пилот излиза около 22 000 лева. 11 бона плащаш и за лиценз на свръхлек самолет. Има центрове за обучение в София и Горна Оряховица.
Любителите на яхти винаги казват небрежно на морското си возило “лодката” (запомни това добре).

ОПЕРА И БАЛЕТ

Софийският оперен театър доскоро се славеше като културното лице на страната ни. Гостувал е с представления на много места по света и все още предлага достатъчно добро ниво, при това на безбожно ниски цени в сравнение със световните и европейските.
Билетите у нас започват от 6 лева и много рядко надхвърлят 20 лева, предимно за премиери и чуждестранни гостувания.
За сравнение, в Миланската Скала са готови да броят по 2000 евро за място на първите редове, а стандартен билет в “Метрополитън Опера” в Ню Йорк тръгва от 120 долара. Сградата на Софийската опера претърпя сериозен ремонт и стартира отново с представления от месец март  т. г.

Кой:
Симеон Сакскобургготски, бившият шеф на парламента Огнян Герджиков, политикът Стефан Софиянски, Йордан Соколов, бившият министър Абрашев и съпругата му Люлина, сегашният министър на културата Стефан Данаилов.

СТРЕЛБА

Да го даваш малко повече мъж, никога не е излишно. За да се превърнеш в градски каубой, ти трябва, естествено, пистолет. Вместо да се надуваш с него по нощни заведения и да се чудиш как да надхитриш охраната, не е ли по-умно да се поупражняваш в някой елитен оръжеен комплекс? Ще броиш няколко хиляди за добро оръжие или ще си наемеш такова на стрелбището, оттам нататък това хоби няма да ти излезе скъпо.

Кой:
Христо Стоичков, Боби Михайлов, музикантът Максим Ешкенази.

Къде:
Стрелбищата биват закрити и открити. Препоръчваме ти “VIP”-комплекса в Дървеница, “Панчарево”, “Герена”, “Диана Л” и “Паничката”, който е на около 50 км от София. Новооткрити са и елитните комплекси в Банско и Търговище.

Колко:
Пистолетите на реномирани марки като “Зиг Зауер”, “Берета” и “Валтер” вървят между 1500 и 2000 лева според калибъра. Разбира се, има и такива по 5000 – 6000 лева. Плаща се на брой изстрели, а не на час. Най-често се използват патрони с калибър 9х19 като цената е 50 ст. за изстрел. Специално облекло не е необходимо.