Няма как да се изчисли дали Памела Андерсън (бивша Лий) е най-известната жена в света. Със сигурност обаче е единствената, освен Мадона, успяла да надрасне дори статута на поп-икона, превръщайки се в нещо като комиксова супергероиня, само че от плът (каква плът!) и кръв.
Въпреки че е родена в Канада (Лейдисмит, Бритиш Кълъмбия, 1 юли 1967), историята на живота й е класическа all-American приказка за бедното момиче, което един ден наистина се събужда принцеса и няма защо да се притеснява, че някоя нощ, малко след дванайсет, каляската отново ще се превърне в тиква.
Името й се появява за първи път в медиите броени часове след нейното раждане, защото Памела Денийз Андерсън се оказва първото канадско бебе, родено в деня, в който родината й празнува стотната годишнина от т. нар. Бритиш Норт Америка Акт, с който провинциите Нова Скотия, о-в Принц Едуърд, Ню Брънсуик, Квебек и Онтарио се обединяват в т. нар. Канадски доминион със столица Отава и слагат началото на новата история на Канада.
Птичката на щастието каца на рамото й през лятото на 1989, по време на мач по американски футбол във Ванкувър. При една от рутинните си обиколки върху публиката, камерата улавя и излъчва върху огромните стадионни екрани ликуващо русо момиче в тесен Т-шърт с логото на местната бира Лабат на гърди. Ефектът върху разгорещените запалянковци е толкова поразителен, че Лабат още след седмица я издирват и я ангажират за рекламно лице в моментната си национална билборд-кампания Blue Zone.
Не след дълго Playboy също проявява сериозен интерес към смазващия й сексапил – Пам е поканена в Ел Ей да заснеме първата си фотосесия за най-популярното мъжко списание в света. Оттогава насам се е появявала на корицата на американското ни издание рекордните 10 пъти – повече от всеки друг модел в честитата ни история.
Някъде по същото време удря часът на манията по силиконовите имплантанти и младата, напориста Андерсън решава, че това хич не е лоша идея. През септември 1991 се появява за пръв път с новия си “подобрен” вид в подходящо озаглавения сериал Home Improvement – попкултурен факт, съизмерим по значение според нас единствено с кожения костюм на Елвис.
Метаморфозата й в класическа калифорнийска сърфър-сексбомба пък завършва в мига, когато продуцентът на Спасители на плажа Дейвид Хаселхоф й предлага овакантената от Ерика Елениак (също Playboy – модел впрочем) роля. Така започва нов раздел в легендата – спасителката Си Джей Паркър (т. е. нашата Пам) в онзи червен бански костюм, който вече наистина е сравним по попкултурно значение с кожения на Елвис.
Когато през юни 1994 Памела среща случайно бъдещия си съпруг и тогавашен барабанист на Мотли Кру Томи Лий, тя вече е истинска тв знаменитост, а Спасителите официално е най-гледания сериал в света.
Излишно е да влизаме в подробности около тази Мериън Фейтфул/Мик Джагър – връзка на 90-те – следващите четири години и три месеца, които двете гълъбчета ще прекарат заедно, бяха коментирани до пълен припадък в световната клюкарска преса. И все пак, да преговорим по-важните моменти:
1995: след сватбената церемония на плажа в Канкун, Мексико (след само четири дни познанство), двмата си правят татуировки: надпис “Томи” на безименния пръст на Пам и “Памела” върху… пениса на Томи; митичният им видеофилм, заснет поне според официалната версия за домашна консумация, се появява на пазара под името Tommy Lee and Pamela Anderson: Hardcore and Uncensored;
1996: шест месеца след раждането на първородния им син Брандън Памела подава молба за развод, напуска Спасители на плажа и прави отчайващ кино дебют в Бодлива тел. 1
997: Пам се връща при Томи, който – минали – не минали седмица – две – по стар обичай се напива като куче и посинява иконата от бой. Памела го напуска уж завинаги;
1998: стартира хиперуспешният детективско-комедийно-леко малоумен сериал VIP, на който Пам (във филма – земетръсната на вид детективка Валъри Айрънс) е и изпълнителен продуцент. Събиранията и разделите й с Томи продължават.
През 2000-та, по-малко от два месеца, след като двамата обявяват намерението си да се женят пак, Памела се кълне, че зарязва Томи – този път завинаги.
След кратък роман с един от най-популярните световни male models Маркъс Шенкенбърг (двамата се срещат по време на церемонията по раздаването на музикалните награди в Монако), Памела и до днес продължава да гуши митичното си тяло до тоск-рокъра Кид Рок.
Последните новини за нея, които погълнахме с характерния си апетит, че е прекарала хепатит С (заразила се от недобре стерилизирани игли за татуировки, миличката), новите серии на VIP са удвоили и без това респектиращо високия си рейтинг, а в киносредите витае и особено настойчив слух за завръщането й за нови серии на Спасители на плажа.
Сега остава да разгледате. Forever Pam. Хау.