Режисьорът известен с "Десперадо" и "Град на греха" предпочита да работи с по-малко пари, понеже така е по-креативен. Родригес е известен също с това, че обича да се репчи на тъй наречените власти в кино индустрията на САЩ. През 2005г. режисьорът се скарва с гилдията заради филма "Град на Греха". Проблемът е бил в това, че създателят на комиксите Франк Милър е искал да участва като режисьор във филма, а в гилдията това е против закона – само един човек може да е на филм. Затова Робърт Родригес вдига пръста между безименния и показалеца и записва Милър, себе си и… Тарантино, с който са приятели, като режисьори.
Изглежда родения в Тексас с мексикански жилка Робърт обича да му е сложно. Ето и мъдрите мисли на Десперадото: "Ниско бюджетните проекти те карат да си по-творчески ориентиран. Понякога с повече пари и техника може да прекалиш с излишните неща. А по моя начин може да си използваш повече инстинкта."
Режисьорът също призна наскоро, че е излъгал студиото, което е спонсорирало последният му култов филм "Мачете". "Казах на студиото, че ще струва между 20 и 25 милиона долара, а то струваше много по-малко. И все пак не трябва да им казваш това, защото те няма да го промотират толкова добре. Така си върша аз работата." – сподели създателя и на "Бибрутално: Планета Терор".
Ние имаме интересно предложение от Playboy – защо не дойде тук в България да потвори? Тук има цялата творческа енергия от пречки в целия Балкански регион. Може би и света.