Спомняте ли си онази палавница Бритни, с бяла риза, разкопчана и вързана над пъпа, къса колежанска поличка и дяволити руси плитки. И не по-малко провокативното заглавие на песента Baby One More Time, която дебютно я изстреля на върха и запечата образа й в сърцата на всички поп меломани по онова време?

Сингълът се превръща в тотален хит през есента на 1998-а, разбива музикалните класации, където и да се появи, за да остане и до днес един от най-продаваните сингли на всички времена с над 10 млн. закупени копия. Впечатляващ пробив за 17-годишната тогава Бритни Спиърс, макар и не само благодарение на чисто музикалните му качества, да речем дори – въпреки тях.

Провокационното видео бива отчетено и като кулминация в т.нар. сексуализиране на ученическата униформа, склонна да разпалва похотливи фантазии и мераци.
Порнотърсачките в мрежата отбелязват над 7600 резултата при изписване на думата schoolgirl, топ 200 от видеата са с над милион преглеждания всеки, а най-гледаното видео има впечатляващите 21,1 милиона посещения.

Статистика, която нескромно говори за себе си, отбелязвайки ефекта от феномена на SUF (schoolgirl uniform fetish), захранващ богато порно индустрията, както и фирмите, занимаващи се с производство на парти костюми.

Униформеният фетишизъм е не особено разгадан психофеномен, описван като обсебване и вманиачаване от носенето на униформа, в резултат на което човек изпитва сексуални фантазии и преживявания подобни на стимулирането при полов акт. Нещо като да вдигнете самолета, без изобщо да ви се наложи да пилотирате.

Облеклото и образът могат да варират: от сервитьорка, прислужница, детегледачка, ученичка, през надзирател, военен, балерина, шофьор на такси, Playboy bunny и дори… Клеопатра.

Специалистите разглеждат униформата като „втора кожа”, която се материализира в нечии представи и предизвиква сексуална възбуда. Униформите пък, свързани с определена власт, действат особено стимулиращо за любителите на садо-мазо представленията.

Няма кой знае какви клинични изследвания за причините на този вид парафилия, най-общо това е зависимост, при която се постига състояние на еротична възбуда и следващ оргазъм благодарение на досега с фетиша, в реалността или във фантазията. Доколко това е извратено, зависи от гледната точка.

 

автор: Мирослава Цанева

 

Повече подробности, историческа ретроспекция и различни гледни точки за ученическата униформа като сексуален фетиш можете да търсете по страниците на брой 189.